Днес, 02.02.2023 г., ученичка от „Професионалната гимназия по текстил и кожени изделия“ (ПГТКИ)  в гр. София стана „Прокурор за един ден“ и гостува на Софийска районна прокуратура (СРП).

Яна Маринова е 10 клас и завоюва първо място в програмата „Прокурор за един ден“ сред ученици от ПГТКИ след като написа есе на тема “Какво е да си прокурор за един ден“.  В Софийска районна прокуратура тя бе посрещаната от прокурор Ралица Първанова, която й обясни каква е работата на прокурора и какви са неговите функции, както и с какви престъпления се сблъскват най-често магистратите от СРП.

Яна се запозна с ръководството на Софийска районна прокуратура, а след това влезе в съдебна зала и видя от близо как работи случайния принцип за разпределение на дела и как протича едно съдебно заседание.

Програмата “Прокурор за един ден”  се провежда за втора година и е по повод Международния ден на толерантността. Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София,  в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност “Амалипе” и Младежка Фондация „Арете“.

Програмата е насочена към момичета и момчета от ромски произход на възраст между 16 –18 години и цели да бъдат насърчени младежи от ромски произход от цяла България  и да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие.

 

На 01.02.2023г. по програмата “Прокурор за един ден” - инициатива на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София,  

в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност “Амалипе” и Младежка Фондация „Арете“,

призьорите в конкурса "Защо искам да бъда прокурор за един ден" - Аксения Ранкова и Славка Андреева - ученички от СУ "Трайко Симеонов" посетиха Съдебната палата в гр.Шумен.

Победителките се срещнаха с председателя на Окръжен съд, гр.Шумен - съдия София Радославова, с районния прокурор Любомир Георгиев и с прокурор от ОП-Шумен - Яна Николова.

Магистратите споделиха с Аксения и Славка как са преодолявали трудностите в своя житейски и професионален път, разказаха им за предизвикателствата на съдийската и прокурорската професия и ги въведоха в атмосферата на съдебните зали.

В края на срещата магистратите изпратиха децата с пожелания за труд, упоритост и много успехи!

 

Уважаеми колеги,
С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че на 18.01.2023 година почина нашият скъп колега и приятел Крум Илиев Попов- прокурор от РП- Благоевград, ТО- Гоце Делчев.
Светла му памет! 
Изказваме  най- искрени  съболезнования на близките му!
УС на АПБ

 

 „Борбата с престъпността е отговорност на много институции в различните власти, част от които е и прокуратурата. Няма как, ако тези институции воюват, да очакваме добър краен резултат“, заяви главният прокурор Иван Гешев пред ученици от Второ СУ "Проф. Никола Маринов“ в Търговище. „Преследваме ли общия интерес, всеки един от нас ще живее по-добре“, добави той. 

1

Иван Гешев говори пред близо 80 младежи от 12-и клас, които активно му задаваха въпроси за работата на прокуратурата. Срещата  се проведе в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право“, организирана  от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите (КСБ). 

В открития урок участваха още говорителят на главния прокурор Сийка Милева, зам.-окръжният прокурор  на Търговище Драгомир Сяров, Николай Николов, завеждащ следствен отдел към ОП-Търговище,  Мила Стайкова, районен прокурор наТърговище. 

Главният прокурор обясни на младежите как могат да подават сигнали за извършено престъпление и им разказа за срещи с пострадали от престъпления, с висши магистрати от европейски държави, както и за трудностите в работата по дела при остаряло законодателство и Наказателен кодекс от 1968 г., когато много от „модерните“ престъпления в наши дни, изобщо не са съществували. 

В отговор на въпрос от ученичка - защо не се отнемат автомобилите на употребили алкохол и наркотици, причинили катастрофи, главният прокурор отговори, че действащият закон не позволява това. Той припомни експертните предложения на прокуратуратаотпреди две години и половина, внесени в Народното събрание, за промени в НК и НПК.

„Някои възприемат съдебната реформа като персонална, но има проблеми, за които трябва да се питат специалистите. Трябва сериозна подготовка и планиране“, каза Гешев и обясни до какво води липсата на компетентност. „Все едно да тръгнеш да ремонтираш АЕЦ „Козлодуй“, без да разбираш от физика“, коментира той. 

Иван Гешев посочи още, че целта на срещите му с учениците е те да научат повече за правата си. „Ако не познавате правата си, няма да можете да ги защитите и в крайна сметка да постигнете резултатите, които очаквате за бъдещето си и за професията, в която искате да се реализирате.“ Главният прокурор посъветва бъдещите абитуриенти да  формират личните си преценки преди всичко по делата на хората. 

Районният прокурор на Търговище Мила Стайкова обясни какво представлява прокуратурата като институция, част от съдебната власт. Разяснено бе как се образуват делата и с кои закони работят магистратите. „Работата на прокурора е така структурирана, че той се подчинява единствено и само на закона. Това е спокойствието и увереността на всеки магистрат, работейки на страната на доброто, че има винаги подкрепата на закона“, каза Стайкова. Тя обясни в кои случаи пострадалият може да бъде и обвинител наред с прокурора, т.е. да бъде „частен обвинител“ в процеса.

 

„Животът е пред вас, вие сте хората, които може да промените България, ако искате да живеете по-добре. За да стане това, трябва да има усещане за общност, за държавност, уважение към институциите, за работа в екип“, заяви главният прокурор Иван Гешев пред над 250 ученици от Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд” в гр. София.

Запис на срещата

 

Иван Гешев се срещна с тях в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право“, организирана  от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите (КСБ), която продължава и през 2023 г. Гост на срещата бе и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

С младежите разговаряха още прокурорите Адалберт Живков, административен ръководител на Военно-окръжна прокуратура- София, който е възпитаник на гимназията, Петър Белчев, зам.-ръководител на Военно-окръжна прокуратура-София, Теодора Тодорова от Софийска районна прокуратура и следовател Тихомир Николов от Следствения отдел към Окръжна прокуратура-София.

Пред препълнената зала, в която се събраха ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас, главният прокурор обясни, че целта на срещите с тях е да разберат как могат да защитят правата си. Гешев сподели още как функционира прокуратурата, както и как се става следовател и прокурор.

Военно-окръжният прокурор на София Адалберт Живков разказа как самият той е станал прокурор и припомни, че възпитаници на училището са много други публични личности, включително и магистрати. „Момчета, имате прекрасно обучение. Това се дължи на вашите преподаватели, те са елитни“, обърна се към учениците прокурор Живков, а те посрещнаха думите му с ръкопляскания.

За ролята на прокурора в системата на държавните органи говори и прокурор Белчев. „Бъдете внимателни, уважавайте се, бъдете толерантни към хората, по този начин обществото ни ще бъде по-добро“, каза той.

Младежите се вълнуваха и от теми, свързани с обществено значими дела. Те попитаха главния прокурор на какъв етап се намира делото срещу Георги Семерджиев, който причини катастрофа, при която загинаха две момичета, след употреба на алкохол и наркотици. „Делото е в съда. Той трябва да каже дали ще бъде осъден или не. Проблемът тук е, че прокуратурата още преди две години предложи промяна в законодателството, с която ако пиян или дрогиран шофьор причини смърт на пътя, на първо място да има по-високи наказания, както и да се конфискува колата. Тогава казаха, че прокуратурата нарушавала правото на собственост. А правото на живот, то къде остава?“, попита Иван Гешев и посочи, че има добри европейски примери по отношение на наказанията за този тип престъпления, които България може да последва.

На въпрос на учениците за вредата от наркотиците и кога тяхната употреба е незаконна, главният прокурор отговори: „Проблем с наркотиците има в цял свят. Употребата на наркотици е най-сигурният път да приключи живота ти в кратък срок. Нещата започват с лека дрога, след това се минава към по-тежка и по-тежка.“

Прокурор Теодора Тодорова от Софийска районна прокуратура разясни на младежите, че някои действия, които може да им се струват на пръв поглед безобидни като „сбиването със съученик“ или „изпушването на цигара марихуана“, всъщност представляват престъпление. „В мига, в който станете на 18 години, започвате да носите пълна наказателна отговорност. За съжаление, напоследък е налице негативна тенденция за доста агресия в училищата. Това не е шега, това е престъпление“, каза прокурор Теодора Тодорова.

Главният прокурор насърчи учениците да бъдат упорити. „Когато смятате, че сте прави, не се отказвайте, а се борете и си защитавайте правата. Това е начинът да успеете в живота“, завърши Иван Гешев открития урок пред учениците от професионална гимназия „Хенри Форд“.