УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

След проведеното експериментално електронно дистанционно гласуване за пряк избор на членове на ВСС, в професионалната общност се изразиха съмнения за възможностите на електронната система надеждно да гарантира анонимността на гласуването и тайната на вота. 

Пресконференцията на ВСС имаше за цел чрез медиите да бъде популяризирано становището на ВСС относно сигурността на електронната система за гласуване, но не успя да разсея  скептицизма на магистратите. Информацията, че „13%от съдиите, прокурорите и следователите са гласували чрез мобилните си телефони”, както и че „самата програма и сорс кодът са предадени на ВСС” остави усещането за проследимост на гласуването и съществуваща възможност за идентифициране на гласоподавателя.

Доверието на магистратите в ефикасността на електронното дистанционно гласуване е изключително важно и всички съмнения следва да бъдат преодолени чрез диалог с представители на ВСС. 

Водени от това си убеждение Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България, съвместно със Съюза на съдиите в България, отправи покана до членовете на Комисията за професионална квалификация и информационни технологии към ВСС за организиране на среща - дискусия, на която да присъстват и специалистите, разработили софтуера на системата за електронно гласуване. На срещата ще бъдат обсъдени въпросите, възникнали  във връзка с процедурата на електронното гласуване. В писмото си до съвета молим на срещата да бъдат допуснати и магистрати, които имат желание да участват и да задават въпроси.

За да успеем да обсъдим задълбочено и всестранно всички проблеми, които Ви вълнуват, се обръщаме с молба до 15 декември 2016 година да ни изпратите Вашите въпроси или вижданията Ви за слабости на системата за  дистанционно гласуване на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .

Апелираме за Вашата активност!

От наша страна поемаме ангажимент своевременно да Ви уведомим времето и мястото на срещата, в случай, че желаете да присъствате и за резултатите от обсъжданията.

 

С уважение,

Евгени Иванов –

Председател на Управителния съвет

на Асоциацията на прокурорите в България